Nick eller navn?

For tiden foregår det en hissig diskusjon i aviser og på nett om anonyme nettdebattanter. Ødelegger det nettdebattene at deltakerne bruker et nick og ikke skriver under eget navn?

Aftenpostens kronikkredaktør Knut Olav Åmås, satte debatten i gang da han skrev et innlegg i avisen hvor han hevdet at anonymiteten ødelegger nettdebattene.

 

Utdrag fra innlegget:

 

”Nesten alle skribentene har et anonymt ’nick’, mange har flere. … På den måten dyrkes det frem debattkultur preget av feighet og tidvis rabiat mangel på disiplin. … Da er det fritt frem for å si hva som helst, relevant og viktig eller ikke.

 

”Å få til gode diskusjoner uten at noen styrer dem, er en illusjon.”

 

”…løsningen er fortløpende overvåking av debattene… for å sikre at diskusjonen ikke sporer av i usakligheter, skjellsord, trakassering og oppfordring til ulovligheter.”

 

”For dem som deltar åpent, er presset stort. … For de fleste er det likevel verdt kostnadene. for den frie debatts skyld.”

 

 I en artikkel, ”Anonym, men meningsberettiget”, i Dagbladet tok journalist Jan Omdahl til motmæle:

 

”Målsetningen må være å ansvarliggjøre brukerne i størst mulig grad. … Men først og fremst gir anonymiteten en betydelig demokratisk gevinst. Slik samfunnsdebatten har fungert på avisenes debatt- og kommentarsider, har den langt på vei vært forbeholdt en kulturell, intellektuell og politisk elite.”

 

”Nettdebattens form er derimot egalitær, muntlig og dynamisk. Man slenger seg med. For mange er anonymiteten en forutsetning for å prøve, og eventuelt feile …”

FAKTA:

Substantivet nick er et nyord på norsk.

Kommer av det engelske ordet nickname som betyr "kallenavn"

På nettet bruker de fleste debattantene et nick.

Oppgaver:

1 Diskuter noen av påstandene ovenfor i grupper.

Hvis dere leser artiklene og leserkommentarene, kan dere finne nye og interessante punkter - for eksempel omkring emnet saklighet.

2 Bruk adressen til SOL Debatt og les rettledningen til nettdebattanter. Kanskje dere kan lage deres egen rettledning til elever som vil delta i nettdebatter?

      

 

Nettressurser

Jan Omdahl: "Anonym, men meningsberettiget"

http://www.dagbladet.no/dinside/2006/08/18/474303.html

Knut Olav Åmås: "Offentlig, men likevel anonym"

http://www.aftenposten.no/meninger/kommentarer/article1424414.ece?service=print

Retningslinjer for SOL Debatt

http://www.sol.no/debatt/artikkel/

Nettstedet gir råd til nettdebattanter

Siste nytt

Se intervju med Henrik Langeland

Framtidens papir?

Ny skjermteknologi har brakt e-boka nærmere. For mellom fire og fem tusen kroner kan du i dag kjøpe lesebrett som ikke veier mer enn en middels tykk bok, men som har kapasitet til å lagre 6000 bøker. Les mer

Blurb eller gromtale?

Han, hun, haun eller den?

Nick eller navn?

For tiden foregår det en hissig diskusjon i aviser og på nett om anonyme nettdebattanter. Ødelegger det nettdebattene at deltakerne bruker et nick og ikke skriver under eget navn?

Les mer


Cappelen Damm

Sist oppdatert: 20.09.2006

© Cappelen Damm AS