Nora blir hos Helmer

På den årlige Tvil-konferansen som ble avholdt i Danmark nylig, var temaet Ibsens tvil, og der ble tidligere statsminister Kåre Willoch utfordret av arrangørene til å skrive sin egen versjon av den berømte scenen fra Et dukkehjem der Nora forlater ektemannen sin. I Willochs versjon velger Nora å bli hos Helmer av hensyn til barna, og dette har skapt både negative og positive reaksjoner.

Et dukkehjem (1879) er kanskje Henrik Ibsens mest kjente skuespill. Det handler om Nora som forlater ektemannen Helmer fordi hun ikke lenger kan leve som en "dukke og lerkefugl" i et borgerlig hjem. Hun må bryte ut av ekteskapet for å realisere seg selv som menneske. Noras radikale valg ble oppfattet som uhørt etter datidens normer, og i mange land ble Et dukkehjem forbudt oppført fordi slutten var for kontroversiell. I Tyskland for eksempel, krevde man at slutten skulle skrives om før Et dukkehjem ble satt opp. For å nå ut til det tyske publikummet, skrev faktisk Ibsen en alternativ versjon der Nora velger å bli hos mann og barn.

Følg lenken til Willochs alternative avslutningsscene og gjør oppgaven under.

Oppgave

1. Gå sammen i grupper på fire. Gruppa deler seg i to og framfører dialogen mellom Nora og Helmer slik Ibsen forfattet den. Deretter er det rollebytte slik at de to som var publikum spiller Willochs nyskrevne versjon. 

2. Hvordan argumenterer Ibsens Nora for at hun må forlate Helmer?

3. Hvorfor velger Willochs Nora å bli hos Helmer?  

4. Diskuter om Willochs versjon er i samsvar med normer i dagens samfunn. Er det sansynlig at kvinner velger å bli hjemme av hensyn til barna? PLIKT VS SELVREALISERING. Etiske valg.

Oppfølging

Les Linn Ullmanns kommentar "Hvem er redd for Kåre Willoch?"

Forslag til oppgaver.

Linn Ullmann er uenig med Kåre Willoch. Finn argumenter i teksten som viser at de er uenige.

"Hvem er " og "scener fra et ekte" er allusjoner. Hva alluderer de til?

Siste nytt

Se intervju med Henrik Langeland

Framtidens papir?

Ny skjermteknologi har brakt e-boka nærmere. For mellom fire og fem tusen kroner kan du i dag kjøpe lesebrett som ikke veier mer enn en middels tykk bok, men som har kapasitet til å lagre 6000 bøker. Les mer

Blurb eller gromtale?

Han, hun, haun eller den?

Nick eller navn?

For tiden foregår det en hissig diskusjon i aviser og på nett om anonyme nettdebattanter. Ødelegger det nettdebattene at deltakerne bruker et nick og ikke skriver under eget navn?

Les mer


Cappelen Damm

Sist oppdatert: 20.09.2006

© Cappelen Damm AS