Fra sakprosa til skjønnlitteratur

Å skrive en sakprosatekst om til en skjønnlitterær tekst kan gi innsikt i noe av det som skiller de to sjangrene.

Oppgave

Nyhetsmeldingen "Savnet 8-åring funnet" stod i nettavisa Nordlys 3. mars, 2006. Skriv den om til en episk tekst. Før du begynner å skrive, må du bestemme deg for hvor synsvinkelen skal ligge. Legger du synsvinkelen til gutten, kan du forsøke å skildre spenningen ved den lange utforkjøringen, angsten og fortvilelsen over å ha kommet bort fra bestefaren, frosten, og til slutt lettelsen når han blir funnet. Legger du synsvinkelen til bestefaren kan du blant annet beskrive angsten, fortvilelsen og den dårlige samvittigheten til bestefaren. Hvilke språklige og innholdsmessige forandringer må du gjøre?

Kilde

Savnet 8-åring funnet

En åtte år gammel gutt som var savcnet etter en skitur i Levanger fredag, kom til rette etter å ha vært ute i fire timer i 15 kuldegrader. Han ble funnet av en bilist ved en bilvei i området hvor han var savnet. Han var i god behold, men kald. Han ble derfor fraktet til en ambulanse for sjekk, opplyser operasjonsleder Jon Berge i Nord-Trøndelag politidistrikt til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB)

Gutten ble funnet rett før klokken 22. Da hadde han vært ute i kulden i over fire timer i relativt tynne klær.

Gutten var på skitur sammen med bestefaren ved Tomtvatnet i Markabygda i Levanger. Klokken 17.50 kom de bort fra hverandre etter en lang utforkjøring, og politiet fikk melding om at gutten var savnet en drøy time senere.

En stor redningsoperasjon ble igangsatt. Et Sea King-helikopter, fem skuterpatruljer, hundepatruljer, mannskap fra Røde Kors og en rekke hyttenaboer deltok i søket.

Birgitte Iversen

Oppgaver

Fra sakprosa til skjønnlitteratur
Cappelen Damm

Sist oppdatert: 11.09.2006

© Cappelen Damm AS