Dikt 6: Arv

av Karin Sveen

bestemor sang

mens hu sydde.

Etter henne har jeg ikke

lenger sanger eller Singer symaskin.

 

men stemme, nåler og en rytmisk fot,

stemme, nåler og en rytmisk fot

og det mot og det mot og det mot

som en sanger uten noter trenger.

Gjentakelser

Et vanlig trekk ved komposisjonen i mange dikt er gjentakelser.  Barnebarnet til bestemoren i diktet "Arv" er som ”en sanger uten noter”, sier hun. Det vil si at hun må finne sine egne noter, sin egen sang, sin egen måte å gjøre tingene på. Men hun har arvet ”stemme, nåler og en rytmisk fot”, så hun kan både synge og sy. Og når hun går ut i verden for å finne sin egen sang og sitt eget liv, har hun mot til å gjøre det. Gjentakelsene av hva hun har arvet, får fram det verdifulle i det den eldre generasjonen representerer. De understreker også den beundringen hun har for sin bestemor.  

v       Bruk en lys og glad tone. Jeg-personen forteller om en bestemor som sang, og hun tenker tilbake med glede og takknemlighet.

v       Gjentakelsen av "stemme, nåler og en rytmisk fot" understreker det hun har arvet, og "det mot og det mot og det mot" understreker gleden over arven og den beundringen hun føler overfor bestemoren. Det blir en stigende intensitet av glede og beundring, som må komme fram i opplesningen.    

 

 

Cappelen Damm

Sist oppdatert: 04.09.2006

© Cappelen Damm AS