Brunsnegler (argumentasjonsanalyse)

Oppgave

Gjør kort greie for hovedsynspunktet i teksten "Brunsnegler" (Bergens Tidende, 26.04.2006) og vis hvordan innsenderen argumenterer.

Kilde

Brunsnegler

Sesongen nærmer seg. "Kosedyrene" som vi etter hvert skjønner har kommet for å bli, skal atter en sommersesong holde oss hageeiere i aktivitet. Vi er nådeløse i vår jakt på disse fremmedelementene i vår fauna. Vi dreper ned for fote. Vi har retten på vår side. Det er vår hage, våre grønnsaker og våre blomster. Hva i all verden har disse inntrengerne her å gjøre? De gjør jo bare ugagn. Men det er håp. Det forskes. Kloke hoder jobber med saken.

Det finnes inntrengere som faktisk er vel så plagsomme. disse inntrengerne nøyer seg ikke med å overfalle oss kun i sommermånedene, men sniker seg innpå oss hele året. Vi finner dem i postkassene, inne i blader, inne i aviser. De tyter ut over alt. Vi plukker og plukker. Kaster og kaster. Likevel dukker de opp over alt. Helt inne på kjøkkenbordet har vi funnet dem. Ja til og med på stuebordet. Papirkorgene fylles med svineriet, bosspannet fylles, bossbilene fylles, bossplassene fylles.

De dukket opp for noen år siden, og i likhet med alt vi ikke vil ha, øker det bare på fra år til år. Ozonlaget som går i oppløsning, går det visst an å gjøre noe med. Nedsmeltingen av isen rundt polene som en følge av den globale oppvarmingen jobbes det intenst med i håp om å finne en løsning. E-coli, giardia, og gud vet hva det heter alt som flyter rundt oss, er fiender vi bekjemper med alle midler. Men denne pesten som har fått utvikle seg fra en liten lapp i ny og ne i postkassen, til å bli en papirlavine som holder på å drukne oss i viljestyrt produsert søppel, gjøres det ingen ting med. Vi sitter som hypnotisert og tar imot og kaster, tar imot og kaster, tar imot og kaster. Dag etter dag, uke etter uke, år etter år.

Hvordan vil det se ut om 10 år, 20 år? Er det håp, eller blir det bare verre? Tenk om vinterfrosten kunne tatt knekken på denne "sneglen" her også.

Det verste er at vi betaler for søppelet vi mottar. De som sender det til oss, lager ikke penger, så det er nok bare en skjult form for kreditt. På toppen av det hele betaler vi for å bli kvitt det. Kommunen lager ikke penger, så de må også ha noen å sende regningen til.

Sverre Jørgensen

(Brunsnegler (iberiasnegler): Snegleart som lever naturlig i Spania og Portugal der den holdes i sjakk av tørt klima og naturlige fiender. Den kom til Norge på slutten av 1980-tallet. Fordi den formerer seg raskt og har få naturlige fiender her i landet, gjør stor skade både i hager og i landbruket.)

Cappelen Damm

Sist oppdatert: 10.09.2006

© Cappelen Damm AS